Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    Η ασφάλεια στο Σχολικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών είναι το βασικότερο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ΠΡΙΝ μπούμε μέσα σε αυτό, ΚΑΤΑ τη διάρκεια της δραστηριότητας αλλά και ΜΕΤΑ τη λήξη.
    Το εργαστήριο είναι χώρος υπεύθυνης εργασίας και όχι παιχνιδιού ή αστεϊσμών.

    Στο Εργαστήριο:

    1. Ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες του Καθηγητή μας.

    2. Μιλάμε χαμηλόφωνα, όσο ακριβώς χρειάζεται για να συνεννοηθούμε με τους συμμαθητές  μας ή με τον καθηγητή. 
    3. Στο εργαστήριο δε χρειάζεται βιασύνη. Οι πειραματικές ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ολοκληρώνονται στο χρονικό όριο της διδακτικής ώρας. Δε μετακινούμαστε άσκοπα στην αίθουσα του εργαστηρίου, οπότε πιθανόν να γίνουμε και αίτιοι ατυχημάτων.

    4. Επειδή οι εργαστηριακές ασκήσεις γίνονται από τον καθένα μας για πρώτη φορά και σίγουρα η δεξιότητά μας στο χειρισμό οργάνων και συσκευών είναι μικρή, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό ακριβώς που μας ζητείται να κάνουμε, ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος και προκληθεί ατύχημα. 

    5. Επίσης πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί όταν μετακινούμαστε στο εργαστήριο, ώστε να μην πέσουμε πάνω σε  πάγκους ή παρασύρουμε όργανα, τα ρίξουμε στο πάτωμα και τα σπάσουμε, ή χύσουμε (θερμά ή καυστικά) υγρά ή σκοντάψουμε σε καρέκλα ή πάγκο ή πέσουμε πάνω σε άλλον ανύποπτο συμμαθητή μας και προξενήσουμε ατύχημα.



    Δρ. Γεώργιος Μπαμπασίδης
    Υπ. Καθηγητής του Σχ. Εργ. Φυσικών Επιστημών του 20ου Γυμνασίου Αθηνών